Vabilo na jesenski koncert Jurke Zoroje in Katje Porovne Silič

 

Vljudno vabljeni na jesenski koncert Jurke Zoroje in Katje Porovne Silič, ki bo 10. oktobra ob 20. uri v cerkvi sv. Janez Krstnika v Lj.-Trnovo. V spodnjih življenjepisih si lahko preberete več o avtoricah. (Slika vabila je dostopna spodaj.)

 

 

KATJA POROVNE SILIČ – kitara

Katja Porovne Silič je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Universität für Musik und darstellende Kunst na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo.

Solistično in v komornih zasedbah koncertira doma in v tujini, med drugim tudi v okviru raznih koncertnih ciklov in glasbenih festivalov. Uspešno se je udeležila tudi nacionalnih in internacionalnih kitarskih tekmovanj, kjer je prejela več nagrad: Rust, Avstrija, 1999 – 3. nagrada, Mottola, Italija, 1999 – 4. mesto, Granada, Španija,1999 – častna nagrada (Mención Honorifica execuo), Dunaj, Avstrija,1999 -1. mesto in 2. nagrada.

S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Leta 2009 sta snemala tudi za kompaktno ploščo skladatelja Aleša Strajnarja.

Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

 

JURKA ZOROJA – akademska glasbenica, flavtistka

Jurka Zoroja je rojena  v Ljubljani in diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Borisa Čampe. Legendarni profesor, ki je  vzgojil številne izjemne slovenske flavtiste je študiral v Parizu in od tam v naš kulturni prostor prinesel moderno francosko šolo za flavto, jo je začel poučevati že pri njenih petnajstih letih. Tako je s šestnajstimi leti že nastopila kot solistka v Narodni galeriji z Mozartovim koncertom za flavto in orkester.

V času študija je prejela mnogo nagrad, na državnih tekmovanjih solistično in v komornih zasedbah. Je dobitnica študentske Prešernove nagrade in prejemnica 1.nagrade na tekmovanju Glasbenih Akademij Jugoslavije v Beogradu. 

Magistrski študij je zaključila na Hochschule für Music Carl Maria von Weber v Dresdnu, kjer je postal njen mentor prvi flavtist Staatskapelle Dresden prof.Arndt Schöne.

Jurka Zoroja je bila deset let solo flavtistka orkestra Slovenske Opere in baleta v Ljubljani in hkrati tudi izredna  profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani, leta 1992 pa je ustanovila svojo Umetniško šolo , ki deluje še danes. To je bila prva zasebna glasbena šola v samostojni Sloveniji za kljunasto in prečno flavto, danes pa so v njej zastopani že vsi inštrumenti in solo petje. Je prejemnica več kot 25 slovenskih in mednarodnih nagrad za uspehe svojih študentov na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Njena umetniška interpretacija obsega vsa stilna obdobja solistične in komorne igre za flavto. Nastopa v mnogih komornih zasedbah z domačimi in tujimi umetniki in je v strokovnih kritikah prejela odlične ocene. Odlikujeta jo naravna muzikalnost, velik melodičen in dinamičen razpon in izpiljena tehnika.

Koncertira v Sloveniji, Evropi, Rusiji in pripravlja koncert v Združenih državah Amerike. Letos se je predstavila tudi kot  slovenska umetnica v okviru svetovne razsave 2021 v Dubaju.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn