GLASBA/FOLKLORA

Ena pomembnejših dejavnosti DHCKL je organizacija koncertov uglednih izvajalcev s Hrvaške in Slovenije.
Letos načrtujemo štiri prireditve:

Koncerti kvarteta Sorkočević iz Dubrovnika

Člani kvarteta:

Slobodan Begić- violina-umetniški vodja
Đive Kušelj-flavta
Nena Ćorak-klavir
Denis Ajduković-kontrabas

Kvartet Sorkočević je bil ustanovljen leta 1988. Ime je dobil po dubrovniškem skladatelju, prvi hrvaški simfonik iz 18. stoletja. Ustanovili so ga profesionalni akademski glasbeniki, priznani hrvaških umetniki. Po številu koncertov med letom je eden vodilnih hrvaških ansamblov, slišalo pa ga je že več deset tisoč poslušalcev, zato ga glasbeni kritiki označujejo za dragocenega in uigranega, za koncerte v cerkvi Odrešenika pod svečami mu je Turistična skupnost podelila posebno priznanje. Delo kvarteta podpirajo mesto Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija in Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške. Je član Hrvaške zveze orkestrov in komornih ansamblov.

Sestava ansambla je unikatna (flavta, violina, klavir, kontrabas) in zagotavlja širok repertoar, tako da program tega ansambla pogosto vključuje izvirne priredbe simfoničnega dela Leopolda Weningerja, narejene za tak ansambel. Vsi člani ansambla imajo zelo dragocene mojstrske inštrumente, kar daje tej zasedbi posebno barvo in v akustiki cerkve Odborega Odrešenika naredi koncert nepozabno doživetje.

Kvartet je posnel dve zgoščenki nosilcev zvoka: "Salon Music of Dubrovnik" in koncert v živo iz cerkve Svetega spasa. Kot prvi kvartet na Hrvaškem je ustvaril DVD, na katerem izvajajo glasbo v dubrovniških salonih in gradovih, imenovano "salonska glasba Dubrovnika".

Zbor arhitektov

Arhivox

Deluje kot kulturno Društvo pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor (ZAPS), ima sedež v Ljubljani, vaje pa ima v prostorih ZAPS in na Fakulteti za arhitekturo. Zbor sestavlja od 30 do 40 mešanih pevcev različnih generacij. Vključujejo arhitekte in krajinske arhitekte, študente in upokojence. Pojejo zborovske klasike, srednjeveške in renesančne skladbe, slovenske ljudske pesmi, sodobne avtorje.

Kvartet flavt Traverso

Jasmina Šubic, flavta, pikolo flavta
Tanja Repe Horvat, flavta, pikolo flavta
Špela Lampret, flavta, alt flavta
Mateja Crnčan, flavta, bas flavta

Člani kvarteta flavt Traverso so ustvarjali že v študentskih letih, ko jih je takratni profesor Aleš Kacjan navdušil za igranje komorne glasbe. Danes so flavtistke učiteljice flavte v glasbenih šolah in predstavljajo eno redkih takšnih profesionalnih zasedb v Sloveniji. Njihova glasbena pot jih je vodila skozi številne domače in tuje odre (festivali Lent, Imago Sloveniae, Nei Suoni dei Luoghi, Poletje v Nuku, Festival slovenskih flavtistov, Evropski festival pikolov, konvencija Društva britanskih flavt, koncerti v okviru Glasbene mladine Ljubljana in Glasbena mladina Slovenije, ...), ki je obogatila repertoar in zvočno podobo kvarteta. Poleg železnega repertoarja kvartet izvaja tudi sodobna dela s sodobnimi tehnikami igranja in gleda čez meje klasične glasbe (etno, latino, jazz). Sodeluje s skladatelji, ki za kvartet pišejo nova dela, flavtisti pa ustvarjajo tudi svoje priredbe. Z leti so, da bi razširili obseg zvokov in popestrili svoje nastope, povečali zasedbo kvarteta z dvema pikolo flavtama in redko znano alt in bas flavto. Z veseljem sodelujejo tudi z drugimi glasbeniki, nazadnje s kitaristko Saro Zajc.

Glasbeni večer z orkestrom Camerata Medica

Medicinski orkester CAMERATA MEDICA

združuje zdravnike, študente medicine in druge zdravstvene delavce ter somišljenike, ki gojijo resnično ljubezen do glasbe in orkestrskega igranja.

Orkester je nastal v začetku 90-ih, ko se je pridružil Ljubljanskemu godalnemu kvartetu Mašera, ki ga je ustanovil dr. Andreju Mašeri, njim se je pridružilo še nekaj kolegov zdravnikov z željo po skupnem ustvarjanju glasbe (med njimi dr. Igor Kranjec, dr. Miha Benedik, dr. Janez Jančar, dr. Jurij Lenard, dr. Igor M. Ravnik). Prvi mentor orkestra in dirigent je bil prof. Franci Rizmal, ki je štafetno palico kmalu zaradi obveznosti predal Andreju Ožbaltu. Dve desetletji je dirigiral orkestru in z njim koncentriral po vsej Sloveniji v okviru prireditev, povezanih z medicinsko stroko, pa tudi koncertov, namenjenih širši publiki, na primer Poletje v Stari Ljubljani.

 

V skoraj 30 letih delovanja je orkester pridobil veliko koncertnih izkušenj, ker je sodeloval na pomembnih javnih prireditvah, povezanih z medicinsko stroko (konec Plečnikovih dni), pa tudi na dobrodelnih prireditvah in samostojnih koncertih, ki jih redno prirejajo (božični in novoletni koncert, koncert v graščini Polhov Gradec, večeri v atriju v Celju). Leta 2016 je orkester ob 25. obletnici delovanja izdal zgoščenko z deli klasičnih in sodobnih skladateljev ter aranžmaji priljubljenih skladb, ki redno bogatijo njihov repertoar. Hvaležni so dirigentu prof. Avseneku za odlične priredbe, pa tudi odličnemu dirigiranju orkestra. Avsenek orkester vodi od leta 2011.

Organizacijo orkestra je dolga leta vodil predsednik, violinist Andrej Maležič, ki ga je nasledil zobozdravnik in violinist Gregor Mavčič. Orkester je dolgo vodila tudi violinistka Mojca Božič, dobro leto je zanj skrbela violinistka Kristina Gorjup, nato pa pet let dr. Marina Klemenčič. Orkester je prevzela Kaja Galič Lenkič, sedanja predsednica pa je Andreja Popit. Orkester večinoma nastopa v godalni zasedbi, pogosto pa sodeluje na koncertih s solisti in zbori.

Orkestru se je pridružilo precejšnje število solistov, med katerimi je večina zdravnikov: dr. Pavle Kornhauser in dr. Barbara Novak (klavir), dr. Marko Zupan (violina), dr. Alenka Okorn (kitara), dr. Tanja Marinko , Dr. Sc. Andreja Černe (flavta), Jure Volk (oboa), Katja Lavrenčič (klavir), Barbara Čokl (alt), Tine Malgaj (kitara), Jasmina Antonič-Babnik (mezzosopran) in drugi. Še posebej se veselijo sodelovanja s študenti medicine in mladimi zdravniki: Tina Gregorc (violončelo), Lucija Čemažar (violina), Andrej Gubenšek (violina), Alja Koren (mezzosopran), Anja Colja (flavta), Polona Maver (klavir ), Sanja Zupanič (sopran), Mateja Lasić (klavir), Miha Zabret (tenor), Domen Križaj (bariton), Katarina Tominec (klavir) in drugi. Nadaljujejo pot, ki so si jo začrtali za prihodnost. Najlepša hvala vsem, ki s svojo prisotnostjo na njihovih koncertih podpirate njihova prizadevanja in delite z njimi veselje do druženja ob glasbi. Se vidimo na prihodnjih koncertih!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn